dijous, 1 de març del 2018

QUAN NEVA

Diuen que s'acosta una gran nevada i observes la finestra com si tinguessis cinc anys i fos la nit de reis.  L'ansietat d'aquesta novetat només és comparable a les de les grans ocasions, com quan tens una primera cita, o quan prepares amb il·lusió la maleta per començar el viatge que has planificat tot l'any. Ni tan sols recordes els anys que fa, des de l'última vegada que el paisatge es va cobrir de blanc i, per un dia, tot va aturar-se. Perquè la neu és això, com un parèntesi en el frenesí de les nostres vides. Com un stop enmig d'un panorama de plena agitació. Mentre neva, tot és calma. El silenci ho omple tot i sembla que no existeixi altre ritme que el que marquen els flocs de neu en el seu dansar fins anar a raure a terra.
Com la nit de reis en la que els nens, després del neguit del vespre previ, dormen fins que els nervis els trenquen el son i arrenquen a córrer a espiar si els regals són al lloc que toca. Tots ho hem fet algun cop, de pujar la persiana precipitadament esperant trobar un gruix de neu considerable. A vegades, ha sigut una falsa alarma però d'altres, la pau que transmet el paisatge blanc ens indica, només despertar-nos, que avui serà un dia especial.
I gaudeixes de la nevada. Observes embadalit els flocs de neu que van apilant-se, sense pressa però sense pausa, formant un coixí flonjo i delicat que només tocar-lo es malmet sense remei. La neu és un tresor intocable, perquè només fer-ho perd tot l'encant que havia tingut mentre l'has estat observant.
Poc a poc la nevada amaina però et deixa un regal que tardaràs a oblidar. Cada racó és una estampa, una fotografia perfecta, un record inesborrable que guardaràs a la retina. Recordaràs sempre més on eres i què feies aquell dia que va nevar.
Però tard o d'hora surt el sol i la natura comença, irremeiablement, el desgel. I tot plora perquè es perd l'encant efímer del que has gaudit mentre ha durat. I la bellesa que durant unes hores o dies ho ha omplert tot es transforma en fang i aigua. L'espectacle s'ha acabat. Talment com el rebombori que queda a casa després d'un vespre de festa i tertúlia, cal tornar a deixar-ho tot el seu lloc. Els carrers tornen a omplir-se de persones i el silenci que per unes hores ha sigut amo i  senyor torna a ocupar-se amb mil i un sons que ens resulten familiars. S'ha acabat el parèntesi i tot recomença. La mare terra, un cop més, ens ha fet saber que les coses importants, són momentànies. Caldrà viure i gaudir de tot, fins que torni a nevar.   

diumenge, 25 de febrer del 2018

SURT I RESPIRA

Camina pel pont. És capvespre i ha sortit a prendre l'aire perquè no podia aguantar més, tancat dins de casa. Les parets cada cop semblava que se li acostaven més, convertint l'habitació en una minúscula presó, on l'aire esdevenia irrespirable. Fa fred però tan li fa. El nota, entrant-li per les narius a cada inspiració i veu com es transforma en vapor fumejant cada vegada que l'expulsa. Es concentra en aquest moviment, precisament. En la cadència i el ritme de la seva respiració perquè se sent proper a la taquicàrdia. Té por del seu propi descontrol i, acostumat com està a mantenir sempre l'equilibri emocional, aquesta sensació l'atordeix profundament. Són tant enrabassats els pensaments que el capfiquen, que tot plegat es converteix en un embolic de sentiments que, a voltes, fan que dubti fins d'ell mateix i de les seves accions. 
Camina a pas ràpid, com si fugís d'allò que no el deixa ser qui és. Del que no el deixa viure amb la tranquil·litat que ell voldria i que el despersonalitza fins a fer-li oblidar qui és i què vol. 
Amb els minuts, la respiració s'acompassa i els batecs del cor tornen a esdevenir rítmics i més pausats. Observa el fluir calmat de l'aigua. S'atura i afirma amb el cap, com donant suport als pensaments i intencions que l'acompanyen. Té clar que està seguint el camí correcte però hi ha instants per a tot, fins pel dubte més ínfim. Està en ple procés de replantejament de la pròpia existència i en aquest camí hi troba espai per la culpa, la negació i el desànim més autèntics. 
Però no canviarà el que ha escollit. Té clara la decisió i no es penedeix de cap dels passos donats fins ara. Té les idees ben ordenades i aquests petits dubtes o esculls que troba de tant el tant, només serveixen per reafirmar-li que està en el correcte, en el que li dicta el seu cap i el seu cor.
Mai farà marxa enrere. Ningú podrà aturar-lo. Ho té més clar que mai. Ara, que comença a ser ell altra vegada, res li impedirà de continuar avançant.